"היומן שלי התרוקן מפגישות"
זה מה שאמר לי מנהל הקהילה שלנו, קצת אחרי שעשינו מהלך של הגדרת תפקיד לועדות בקהילה על בסיס הגדרות התפקיד ההולוקרטיות.
מה הקשר אתם שואלים?
בשבילי הקשר הוא ברור.
עצם התהליך עצמו של הגדרות התפקידים יצר שיח משמעותי סביב התפקידים הללו. עצרנו להתבונן איך כל אחת ואחד מאיתנו תופסים את התפקיד של ועדת תרבות, קהילה, גינון…. ואפילו את התפקיד של המזכירות.
השיחה עצמה עזרה לנו לייצר פרשנות משותפת לתפקידים הללו ומעבר לכך, להבין גם מה לא אחוז היום ע"י ועדה כזו או אחרת ולייצר שם תיאום ציפיות.
מעבר לכך, התוצר של הגדרת תפקיד ברורה לפי הפורמט של הולוקרטיה יצרה רמה גבוהה של בהירות – בין הקהילה לועדות, בין ועדות ובתוך הועדות עצמן. וכשיש בהירות, יותר קל לקחת אחריות, יותר קל לנוע ולממש את התפקיד.
אז מה הם תפקידים בהולוקרטיה?
תפקידים הם אחד מאבני היסוד של דרך העבודה ההולוקרטית, כאשר הרעיון הוא לעורר ו"להמריץ" תפקידים כך שתהיה בהם תשוקה, מנדט לפעולה ואחריות. הגדרת התפקידים ההולוקרטית נראית כך: (תרגום מתוך החוקה ההולוקרטית גרסה 5.0, סעיף 1.1):
הגדרת תפקיד
בדרך כלל השותפים של הארגון יבצעו עבודה עבור הארגון, בתפקיד שהוגדר מראש. "תפקיד" – הוא מבנה ארגוני, עם שם תיאורי, ואחד או יותר מהבאים:
- "ייעוד" – שהיא יכולת, פוטנציאל, מטרה לא ממומשת, שהתפקיד יחתור לממש או לבטא בשם הארגון.
- אחד או יותר "תחומי אחריות", שהם הדברים שהתפקיד ינהל ויפקח בצורה בלעדית, כתחום סמכותו בשם הארגון.
- אחת או יותר "מחויבויות", שהן פעילויות שוטפות של הארגון, שהתפקיד ממלא.
התהליך שעבד בשבילנו הוא שכל ועדה ישבה ובנתה לעצמה הגדרת תפקיד לפי המבנה שהזכרנו. לאחר מכן, יזמנו בוקר של שישי-קהילתי שבו כל ועדה הציגה את הגדרת התפקיד שלה לאנשים שהגיעו לבקר בשולחן שלה ואספה משובים. לבסוף דיברנו על התובנות שיצאו מהשיחות שהיו.
קצת דוגמאות לתוצרים קונקרטיים
כך למשל, ועדת גינון הגדירה את הייעוד שלה:
- טיפוח הגינון בעזרת הקהילה וטיפוח הקהילה בעזרת הגינון (גינון השואף להשתלב בטבע הסובב, ולשמור על ערכי הסביבתנות).
- לאפשר חיבור עם הסביבה הטבעית באמצעות הגינון, תוך כדי התייחסות לרצונות וצרכי הקהילה
וועדת תרבות את שלה:
לפעול למימוש חיי תרבות מגוונים, פעילים ושוקקים בקהילה, בשותפות עם הקהילה.
היעוד הוא המטרה הגבוהה שלשמה התכנסנו, הוא המצפן שמכוון את פעילות הועדה כולה.
נכסים או תחומי אחריות הם דברים ממשיים שהתפקיד מפקח עליהם ומנהל, למשל – תקציב הועדה, או הדרייב המשותף שמחזיק את כל המידע הרלוונטי. בהירות לגבי נכסים היא חשובה, היא מבטיחה שלא יעשה שימוש בנכס מבלי להתייעץ עם בעל המנדט.
והמחויבויות השוטפות מגדירות את העבודה בפועל, בשפה אופרטיבית, שאנחנו עושים על מנת לממש את התפקיד בצורה הטובה ביותר.
את הגדרת התפקיד למזכירות הקהילה (ועד הנהלה) עשינו באופן דומה:
בשלב ראשון המזכירות הגדירה את התפקיד כפי שהיא מבינה אותו, ואז שיתפה את הקהילה. הקהילה שלחה תוספות, דיוקים, חששות שכולם תועדו במסמך אחד מסודר ולכולם ניתנה התייחסות.
את אישור הגדרת התפקיד של המזכירות, סיימנו בתהליך של CDM – תהליך קבלת ההחלטות בהסכמה הסוציוקרטי, שניתן לקרוא עליו עוד פה ובעוד מאמרים במאגר הידע שלנו.
באופן אישי, אני יכולה להעיד שהגדרות התפקיד של המזכירות והועדות השונות שאני חברה בהן תומך אותי מאוד. זה עוזר לי לזכור איפה מתחיל ונגמר המנדט שלי ואיפה מתחילים ונגמרים מנדטים שאחרים מנהלים כרגע – ובעצם תומך אותי מאוד מבחינת ביזור הכח והסמכויות בקהילה. זה גם מאפשר לנו למשב את עצמנו על פי הגדרות התפקיד – מה עובד ומה לא, איפה יש מתחים ופערים.
לאחרונה התחלנו להטמיע את צורת התפקידים הזו גם בטריבונה. כבר מרגישים אימפקט משמעותי ויקח עוד קצת זמן אבל נוכל לדווח בהמשך איך זה עובד לנו בטריבונה.