מי שמע על ה'ההתפטרות הגדולה'? נדמה שהיא בכל מקום. המושג הוא פרפרזה על 'השפל הגדול' של 1929, התופעה עצמה מבטאת מגמה שנראית בחודשים האחרונים בארצות הברית, קנדה בריטניה ויש מופעים שלה ברחבי העולם וכנראה גם בישראל.
בקיצור, עובדים רבים בוחרים בחודשים האחרונים פשוט לא לחזור לעבודה ולהתפטר. מרביתם צעירים.
בעיתונות הכלכלית נראות שתי מגמות של ניתוח התופעה.
הראשונה מצבית, הסברים המייחסים את התופעה למצביות שהמגפה יצרה – לדוגמה משרות פנויות רבות שמאפשרות לעובדים למנף דרך המעבר בין חברות ועבודות תנאים ושכר.
השניה מבנית, מייחסת את התופעה לחוסר שביעות של העובדים מהשיטה. שיטת העבודה טרום המגיפה, זאת שאין בה איזון בין בית לעבודה, הריכוזית, שרואה בעובדים ברגים קטנים במערכות גדולות.
ימים יגידו אילו מההסברים נכונים ויתכן שבמציאות של מורכבות גבוהה בה אנו חיים יש להתפטרות הגדולה מגוון סיבות שאת כולן המגיפה האיצה, אבל בשורה התחתונה ניתן לראות בה תסמין נוסף לפער הגדול שנפער בין הטכנולוגיה שמשרתת את האנושות בעת הזו לבין המבנים של המערכות החברתיות שלה.
גם בעבר ראינו פערים כאלה כאשר המערכת החברתית המעמדית שנשלטה ע"י אצולה נאלצה להשתנות בהדרגה עם הופעת הדפוס, המהפכה התעשייתית, הקיטור, הטלגרף, הרכבות ומאוחר יותר החשמל, מנועי הדלק, המכוניות והתפתחות בכושר הייצור. השינויים הטכנולוגים הללו הובילו בהדרגה את המערכות החברתיות למערכות הדמוקרטיות, הבירוקרטיות והקפיטליסטיות גלובליות, בהן אנחנו חיים היום.
אף אחד מאיתנו לא יודע איך ישתנו המערכות החברתיות שלנו. מערכות הנמצאות במעבר שכולנו חווים ב 30 השנה האחרונות עם מהפכת המידע. בעבר הטרנספורמציה של המערכות החברתיות לקחה מאות שנים, אחר כך כמה עשרות. בעולם ההיפר מהיר ומקושר שלנו אין לדעת מתי ולאן תיקח אותנו המגיפה, טכנולוגית האוטומציה, יחד עם טכנולוגית ה Machine Learning, הבוטים והרובוטים.
יחד עם זאת לכולנו יש הזדמנות נדירה ונפלאה להפוך לשחקנים פעילים על המגרש ולתרום לתנועה שתעצב אותן.
הטכנולוגיה של העולם החדש מביאה לעלייה של כוח חדש.
אחת ההמשגות היפות לכוח הזה היא של ג'רמי הימנס והנרי טימס מהספר (2018) New Power.
הם עושים הבחנה בין הכוח הישן, הריכוזי ההיררכי, הבירוקרטי, לבין הכוח החדש שעולה בעולם בשנים האחרונות, שהוא כמו זרם של מים, פראי, פתוח, השתתפותי, מונע ע"י עמיתים.
הם ממשיכים ומנסחים בצורה בהירה את המעבר הערכי בין העולמות:
ערכים של כוח ישן | ערכים של כוח חדש |
משילות פורמלית (תגובתית), ניהוליות, מוסדיות | משילות בלתי פורמלית (רשתית), התארגנות עצמית |
תחרותיות, בלעדיות, איחוד משאבים | שיתוף פעולה, חכמת ההמונים, שיתופיות, קוד פתוח |
חשאיות, סודיות, הפרדה בין הפרטי לציבורי | שקיפות רדיקלית |
מומחיות, מקצועיות, התמחות | תרבות מייקרים, אתיקה של "עשה זאת בעצמך" |
שייכות ארכת טווח ונאמנות, פחות השתתפות כוללת. | שייכות מצבית קצרת טווח, יותר השתתפות כוללת |
כיום העיצוב של המערכות החברתיות הממוסדות שלנו מושתת על כוח ישן. צצות ועולות אלטרנטיבות מבוססות כוח חדש בעיקר סביב פלטפורמות דיגיטליות מסחריות בתחומים רבים' אך רוב הארגונים שלנו מבוססים עדיין על עיצוב חברתי של כוח ישן.
בארגוני העבודה שלנו, שהם המרחב שרובנו מבלים בו יום יום, אנחנו לא פעם חשים את ההתנגשות הערכית בין הכוחות הללו. עם כניסת הדורות החדשים לעולם העבודה אלו שכבר גדלו על הטכנולוגיה החדשה, ההתנגשות הזו מורגשת ביתר שאת. ההתפטרות הגדולה מספרת גם את הסיפור הזה. היא ביקורת חברתית על הקיים. אך השלב הבא היא להפוך את הביקורת לעשיה.
הימנס וטימס מזמינים אותנו לחקור ולבחור בצורה לא שיפוטית מתי כוח חדש נדרש, מתי כוח ישן ומתי ניתן לשלב ביניהם.
ומאתגרים אותנו להתבונן על המערכות החברתיות שלנו, הארגונים שלנו דרך סיפור הכוח.
בשנים האחרונות, צומחת תנועה עולמית שנבעה ממיליוני קוראים של ספרו פורץ הדרך של פרדריק לאלו (2014) Reinventing Organizations. אנשים המקדמים שינויים רדיקליים בעולמות העבודה כך שיצמצמו את הפער בין הטכנולוגיה הדיגיטלית/פיזית לזאת החברתית.
הטריבונה למנהיגות השתתפותית קמה על בסיס הרעיונות הללו ועוד, בעיקר כדי להדגים איך ניתן ליצור ארגון המבוסס על ערכי הכוח החדש.
מתוך העבודה שלנו בסיוע להתארגנויות חדשות וארגונים קיימים לעשות את המעבר, אנו מזהים שלוש תנועות מרכזיות לטרנספורמציה. כאשר בכל אחת מהן דגשים מעט שונים:
דף חלק – הקמה מאפס של ארגון כוח חדש. | חלקת אלוהים הקטנה – שינוי לארגון כוח חדש ביחידה ארגונית אחת, שהיא חלק מארגון גדול יותר. | מפרמידה לפלטפורמה – שינוי של ארגון שלם מארגון כוח ישן לארגון כוח חדש. |
בעלות משותפת כבסיס, עבודה בתפקידים ומעגלי תפקיד אוטונומיים בגישות ההתארגנות העצמית, הטמעת קבלת החלטות מסוציוקרטיה. | הבחירה במנהיגות משותפת, רתימה ושקיפות של המנהיגות והמשילות הפורמלית בארגון הגדול כדי לתת גיבוי למהלך ושיתוף לכל אורך התהליך, פירוק תפקידי הניהול לרכיביהם והרכבה מחדש בצורה מבוזרת ומשותפת, אימוץ גישה של ניווט דרך מתחים, משובי עמיתים כדי להחליף את תפקידי הניהול המסורתיים. | זיהוי ומיפוי המשילות הקיימת בארגון, רתימה ויציאה למסע המגדיר מחדש את: הייעוד הארגוני והאישי, הערכים ההתנהגותיים המרכזיים, המבנה הארגוני, טיפול במתחים בתהליך, מעבר לגישה של התהוות במקום אסטרטגיה, אימוץ גישות חדשות להערכה, תכניות עבודה, ניהול יעדים ועוד. |
בכל אחת מהתנועות הללו יש אתגרים מעט שונים והיא נעשית קצת אחרת. החבר'ה מ Corporate Rebels מתארים את האפשרות ליצור מעברים מנקודות מבט נוספת – שינויים מלמטה למעלה, שילוב של מטה מעלה ומעלה מטה ושינוי מעלה מטה בתהליך השתתפותי.
מעניין ביותר לראות את התפקיד של תהליכים השתתפותיים כגורם מפתח בתהליכי מעבר אלו. ובכלל את השימוש במנהיגות השתתפותית ליצירת מרחבים בהם ניתן לתרגל ולהתאמן על היכולות המכינות את הארגון להטמעת עקרונות ופרקטיקות של כוח חדש.
בישראל התנועה הזו בראשית דרכה. ניתן לזהות מעט ארגונים עסקיים המנסים לשלב רעיונות ופרקטיקות שיתופיות יותר, ומעט ארגונים חברתיים. בחברות סטארט אפ בשלבים הראשונים נמצא לרוב תרבות ארגונית ופרקטיקות של כוח חדש אך עם המיסוד שלהן, הגדילה והמיזוג לתוך תאגידים, רובם יאבדו את הקסם ויהפכו לארגוני כוח ישן. גם בהתארגנויות חברתיות בשלבים הראשונים נמצא חוויות דומות שעם ההתאגדות הפורמלית יעברו שינויים.
השימור של תרבות יזמית, שיתופית, פתוחה, לא פורמלית המונעת מתוך תשוקה ויצירה, בתוך גדילה מואצת של ארגון, התחדשות של ארגונים ותיקים, מנהלים חדשים שמביאים איתם רוח חדשה לארגונים ממוסדים, הקמה של ארגון חדש בצורה הוגנת יותר המעודדת את כל העובדים לחוויה עמוקה של בעלות, אתגרים שרבים מאיתנו חווים.
לתנועה הצעירה של ארגונים של התארגנות עצמית (או שמות נוספים כגון
Teal organization, Self Management organizations) יש התחלות של תשובות, מגוון של התנסויות שבעיקר ניתן לשאוב מהן אומץ לנסות את זה בבית. לעבור ממצב של תלונה על המערכות החברתיות שלנו, למצב של הכרה בהיות כולנו המערכת עצמה. ובכך לקחת לנו חופש ואישור פנימי ליצור בהן שינויים רדיקליים שהעת קוראת לנו לעשות.
בכנס "מההתפטרות הגדולה אל הזינוק המטאורי" אנו מזמינים אתכם לשמוע סיפורי חלוצים ולחשוב יחד איך אורזים את זה הביתה עקרונות, פרקטיקות, התנסויות חדשות – חזרה לכל ארגון.
אנו מזמינים לא לניתוח חופר של הסיבות להתפטרות הגדולה, אלא למסע טעימות בהתחלה של פתרונות עתידיים לתופעה. מסע של הכרות עם טכנולוגיה חברתית חדשה לארגונים.