שינוי סדרי עולם
האם ידעתם שבסוף המאה ה 17 קבוצה קטנה של אנשים קראה תגר על הממסד באופן ששינה את פני החברה שלנו? לאותה קבוצה נמאס לחיות בחברה המנוהלת בצורה מחפירה, המונעת ע"י שחיתות, ואינטרסים אישיים המשרתים את הממסד. הם חיו בתקופה שאופיינה בכאוס ואי וודאות, בה העולם נשלט ע"י אליטות בעלות אינטרסים צרים שנאבקו ביניהן על חשבון האנשים הפשוטים. מציאות בה מיעוט חזק שלט במרבית המשאבים באופן לא הוגן, ואורח חייהם של רוב האנשים נכפה עליהם מלמעלה.
אבל במקום לשבת ולהכנע למציאות הדכאנית, קבוצה זו בחרה לפעול אחרת – להתקומם נגד הממסד, ולברוא אלטרנטיבה. העולם קרא להם "פיראטים", אבל הם לא רק פעלו בניגוד לחוקים, אלא שכתבו אותם מחדש. הם לא רק דחו את החברה, אלא המציאו אותה מחדש. הם יצרו קוד חברתי חדש המושתת על עקרונות של הוגנות, שוויון, חופש וצדק. הם הקדימו את זמנם, וזרעו את הזרעים לאירועים המכוננים שהתרחשו כמאה שנה מאוחר יותר – המהפכה הצרפתית, ומלחמת העצמאות של ארה"ב.
בספרו Be More Pirate, מציע סם קוניף את הפיראטים כמקור השראה עבור מי שמבקשים לחולל שינוי, ולהתמודד עם האתגרים הגדולים של תקופתנו. קוניף מספר את סיפורם של הפיראטים הראשונים מלפני 300 שנים, ומביא דוגמאות מודרניות לאנשים וארגונים הפועלים ברוח הפיראטית כדי לחולל שינויים בימינו. קוניף טוען שאם נבחן את ההסטוריה האנושית נגלה שישנה חזרתיות וש: "הפיראטים של הדור הקודם, הופכים להיות הגיבורים של הדור הנוכחי". לדבריו, פעולות חתרניות בשוליים, מביאות לתמורות משמעותיות במיינסטרים. כך לדוגמא, תחנות רדיו פיראטיות באמצע המאה ה 20 הובילו להקמתן של תחנות רדיו פרטיות שקדמו את חופש הביטוי; Napster ו PirateBay דחקו את ה CD וקלטות הווידיאו, הביאו לעולמנו את שיתוף הקבצים, וסללו את הדרך להופעתם של iTunes, ספוטיפיי, Netflix ודומיהם.
קוניף מציע חמישה עקרונות פעולה פיראטיים למי שרוצה לחולל שינוי מבני ומערכתי:
1. להתקומם
למצוא את האומץ והכוח להגיד "די, ומספיק, עד כאן!" ולהתקומם נגד חוקים מטומטמים שלא משרתים את המטרה הנכונה.
הפיראטים לרוב הגיעו מאוכלוסיות מודרות – מלחים קשי יום, עניים, עבדים, ונשים – שחיו במציאות דכאנית שנכפתה עליהם. הם הועסקו בתנאים קשים, חלקם ללא אפשרות בחירה. החברה הכתיבה להם מה הם יכולים לעשות ומה לא. הפיראטים הם אותם אמיצים שבחרו לא לקבל את המציאות, להתקומם ולמרוד באותם תכתיבים.
בהיסטוריה המודרנית ניתן לקבל השראה מ ג'ון ליוויס, ממנהיגי התנועה לזכויות האזרח בארצות הברית, עם קריאתו "לעשות צרות טובות!". ומ מלאלה יוספזאי, כלת פרס נובל לשלום, שנורתה בראשה ע"י הטליבאן בעקבות מאבקה למען זכויות נשים לחינוך בפקיסטן.
איננו נדרשים להתקומם נגד הכל. אפשר להתחיל בקטן – למצוא דבר אחד מטומטם שנקבע מלמעלה, ולהחליט שאנחנו פועלים לשנותו. "שינויים גדולים מתחילים בשיחות קטנות, המתנהלות בקרב אנשים שאכפת להם" אומרת מרגרט ויטלי, יועצת ארגונית. התחילו שיחה על הבעיה, על הפיל שבחדר שמטריד אתכם, עם כל מי שמוכן לשמוע ושבכוחו לסייע לשנות.
2. לשכתב
לא מספיק להתקומם נגד הקיים, עלינו להמציא אלטרנטיבות טובות יותר שישרתו את מטרתנו. כל קבוצת פיראטים, בתחילת התארגנותה ניסחה הסכם משותף המכונה "קוד הפיראטים". הסכם זה קבע מהם כללי ההתנהגות ודרך המשילות המוסכמת על אותה קבוצה. למרות ריבוי ההתארגנויות, היו מספר חוקים שהופיעו ברוב ההסכמים, והיוו פריצת דרך באותה תקופה : מנגנון הוגן לחלוקת שלל, ביזור של כח למניעת שחיתות, השתתפות הצוות בקבלת החלטות, ביטוח ופיצויים למי שנפצע בקרב. במידה רבה אפשר לטעון שהם ייסדו את אחת החברות הדמוקרטיות הראשונות בהיסטוריה.
ובחזרה לימינו – אפשר להסתכל על אלון מאסק, מהמייסדיים של פייפאל, טסלה, ו SpaceX, שמערער את הנחות היסוד המקובלות בעולמות האנרגיה ופועל למציאת פתרונות חלופיים; ועל עדי אלטשולר, מנהיגה ויזמית חברתית, שהחליטה לפעול נגד הפרדתם של אנשים עם צרכים מיוחדים מהחברה, וייסדה את "כנפיים של קרמבו", תנועת נוער המשלבת יחד נוער עם ובלי צרכים מיוחדים.
כדי לחולל שינוי עלינו לברוא אלטרנטיבה טובה יותר מהחוק המטומטם שקיים. לא חייבים להצליח על ההתחלה, אבל הדבר הנכון הוא להתמיד ולהמשיך לנסות.
3. להתארגן אחרת
להתארגן בדרך המרחיבה השפעה, ללא גדילה חסרת תועלת.
יתרונם של הפיראטים מול ספינות המלחמה הענקיות של מעצמות אירופה, היתה ביכולתם להיות גמישים וזריזים, ואומנים בשיתוף פעולה. כשנדרשו לכך, ספינות פיראטים היו חוברות יחד כדי לפעול באופן מתואם נגד אויב משותף. מיד לאחר הקרב, היו נפרדות כל אחת לדרכה. בדרך זו הצליחו לשמר גמישות פעולה, להתאים את עצמם במהירות למציאות משתנה, ולא ליפול לסרבול המיותר שבהפעלת גוף גדול.
"לגדול על מנת לגדול – ברפואה קוראים לזה סרטן" אומר פרדריק לאלו, מחבר הספר Reinveting Organizations. קחו לדוגמה את המעצמות המודרניות, גוגל ופייסבוק. הן שואפות לפתור את כל בעיותיהן ע"י פיתוח ורכש של חברות סטארטאפ קטנות. גם אם כוונותיהן טהורות, יש בעייתיות בריכוז כל הכוח במקום אחד – שאלות של פרטיות, שליטה על תוכן. ניתן לראות שינוי מגמה לכיוון של שיתוף בחברות המנגישות שירותים של אחרים על פני אחזקה עצמית בנכסים – חברת מוניות ללא מוניות (UBER), חברת תוכן שלא מייצרת תוכן (REDIT), חברת מסחר ללא רכוש (Alibaba), חברת תיירות ללא נדלן (Airbnb). מכיוון שאנחנו כבר רואים שגם החברות האלו יוצורת בעיות של ריכוז כוח ומונופול (כפי שתראו בעקרון הבא), הדבר הבא והפיראטי יותר הוא פלטפורמות קואופרטיביות (platform co-operativism) בהן גם תשתיות הנגשת המידע נמצאות בבעלות נותני השירות. דוגמאות – FairBnB, ו Avaaz.
הדרך להשפעה רחבה בדרך המאפשרת גמישות מירבית היא ע"י שכלול אמנות שיתופי הפעולה שלנו, טיפוח קשרים עם שותפים, וחיבור לגופים משלימים בעלי כוונה דומה.
4. לבזר כח
לבזר את הכוח כדי לשמור על מה שחשוב. כוח מרוכז אצל מיעוט הוא פתח לשחיתות ולהשפעתם של שיקולים לא ענייניים. הדבר המפתיע לגבי כוח – הוא נוטה להתמרכז אם לא דואגים למנגנונים שיכתיבו אחרת.
הפיראטים ידעו שהם אינם חסינים מאותה עריצות בה בחרו להילחם. וזו תובנה מדהימה! כי הנטייה הטבעית שלנו היא לחשוב שאם רק נחליף את האנשים במוקדי הכוח באנשים טובים יותר, הכל יסתדר. אבל ריכוז הכוח והשחיתות הן עניין מבני ולא פרסונלי. לכן הם ייסדו מנגנונים כדי לבזר את הכוח ולשמור על מה שחשוב להם. מנגנונים שנתנו הזדמנות לכל אנשי הצוות לקחת חלק ולהשפיע כמו הסכם חלוקת שלל שהוסכם ע"י כולם (לרוב – כולם קיבלו חלק שווה, למעט בעלי תפקידים בכירים שקיבלו חלק מעט מוגדל), ואופן קבלת החלטות דמוקרטית ע"י כל הצוות. מתועדים מקרים של הדחת קפטן בהצבעה דמוקרטית ע"י צוותו.
ובחזרה לימינו – אל מול האתגרים העולמיים בתחומי החברה, סביבה, תעסוקה, בריאות, חינוך, ועוד – ליותר ויותר אנשים, במיוחד צעירים, חשוב לא רק מה עושים (שירותים ומוצרים), אלא גם איך עושים (הוגנת ויושרה), ולמען מה (פיתוח אנשים, חברה, כדור הארץ). כדוגמה לכך אנו רואים שמגמת השקעות האימפקט הולכת וגדלה, וקמים יותר ויותר עסקים חברתיים מדי יום. אלו ארגונים שבדנ"א שלהם, במנגנוני הפעולה שלהם, דואגים שהם ישרתו את המטרה הגדולה. דוגמה מעוררת השראה ניתן לראות אצל קרסה ווסלינג שייסדה מותג אופנה יוקרתי ומצליח, שמשתמש בפסולת כחומר גלם ותורם 50% מרווחיו לצדקה.
5. לספר את הסיפור
לסיפורים ודימויים השפעה עצומה על מהלך חיינו. "סיפור הוא אמיתי. סיפור הוא שקרי. זה חשוב פחות ופחות ככל שעובר הזמן. הסיפורים להם אנחנו רוצים להאמין… הם אלו ששורדים." (קליקו ג'ק רקהאם, פיראט).
אפשר לטעון שהרבה לפני קוקה קולה, הפיראטים היו המותג הבינלאומי הראשון. הדגל השחור, הגולגולת והחרבות. מספיק היה במבט אחד בדגל הפיראטים כדי לזרוע פחד, אימה, והתרגשות. הפיראטים התמחו בסיפור סיפורים, בדרך שהציתה את הדמיון.
בימינו כוחו של מותג איכותי, כזה שיש לו גם סיפור טוב, וגם דימוי ויזואלי חזק ידוע וברור לכל. במיוחד לחברות מסחריות, ואנשים שלעיתים משתמשים בו גם להפצת פייק-ניוז. העיקרון הפיראטי החמישי מזמין אותנו לדייק את המסר שלנו, לדעת לספר סיפור מוכר, ולהצטייד בדימויים חתרניים שיעוררו השראה אודות גודל הבעיה או העתיד המיטבי האפשרי.
ניתן לראות דוגמה אצל בנקסי (Banksy) בשדג – אמן גרפיטי שמשתמש באמנות שלו כדי להביע מחאה על עוולות חברתיות, ואצל דריל דיוויס – אפרו-אמריקני שפועל למיגור הגזענות בארה"ב בדרך מפתיעה של דיאלוג עם ראשי הקלו קלוס קלאן (KKK).
להיות פיראט משמעותו לעשות את הדבר הנכון בלי להתנצל. הפיראטים אתגרו את הממסד ולקחו בעלות על רעיונות חדשים. הם חידשו בשוליים חופשיים מהסדר הרגיל. הם התמקדו בצרכיהם הנקודתיים, ועל הדרך הובילו לשינוי סדרי עולם. מאז ועד היום אנשים ארגונים מאמצים את עקרונות הפעולה שלהם כדי לשנות את מציאות חיינו. מוכנים גם אתם לצאת להפלגה?
🏴☠הפיראטים של עולם העבודה
אנחנו בטריבונה רואים את עצמנו כפיראטים של עולם העבודה.
להתקומם – במאי 2018 הקמנו את הטריבונה כדי להדגים שניתן לייצר מקום עבודה שמרגיש אחרת. מאסנו לקום בבוקר לעבודה שמרוקנת אותנו, להוציא לפועל החלטות מטופשות, ולהסכים לרצות אגו של מישהו אחר. בחרנו להפיל את החומה הקיימת בין עבודה לבין חיים, וליצור מקום עבודה מלא חיים. שאפנו להקים מקום עבודה שמעורר געגוע – מקום להגשמה עצמית, להתפתחות אישית, עם קשרים חברתיים משמעותיים, המשרת מטרה ראויה.
לשכתב – ניסחנו כללים חדשים המגדירים איך מתנהל מקום עבודה. כל מי שעובד בטריבונה הוא גם חלק מבעליה. אין לנו מנכ"ל, אין אצלנו בוסיות. אנחנו משתמשים במתודולוגיות ופרקטיקות לניהול-עצמי שאת חלקן למדנו בחו"ל, ואת חלקן פיתחו בעצמנו. הן מסייעות לנו לארגן את חלוקת העבודה, את אופן ניהול הישיבות, את תהליך קבלת ההחלטות, ועוד.
לבזר כוח – ההנהלה אצלנו התחלפה בהסכמים. הסכמים שמוסכמים על כולנו ומגדירים את דרך ההתנהלות המשותפת שלנו – איך פועלות התשתיות המשותפות שלנו? איך זורם הכסף? איך מתקבלים שותפים חדשים? ועוד. ההסכמים האלו חיים ונושמים. מותר לכל אחד להציע עדכון או תוספת, וההצעה מתקבלת כל עוד היא לא מסכנת את מטרתנו המשותפת.
האם זה פותר את כל הבעיות? לא. האם זה מונע קונפליקטים? לא בהכרח. כשצצים חיכוכים אנחנו בוחרים להסתכל עליהם כאל מתנות – הזדמנויות להבין שמשהו לא עובד מספיק טוב, ללמוד על צרכים שלא מקבלים מענה, ולחשוב יחד איך ניתן לשפר. זו לא דרך פשוטה כי אין את מי להאשים, אבל היא מעניקה לנו תחושת חירות עם אחריות. כל אחד בטריבונה יודע שיש לו כוח, שקולו נחשב, ושאם משהו חורק יש לו את הכוח לשנות.
להתארגן אחרת – אנחנו מאורגנים במבנה רשתי המבוסס על יוזמה. כשמישהו רוצה לפעול בטריבונה הוא לא נדרש לבקש רשות. מותר לכל אחד ליזום בכל תחום שהוא רוצה, כל עוד אין הסכם שמגביל אותו. כרגע שותפים בטריבונה יועצות ארגוניות, מנהלים לשעבר, פעילי סביבה, אנשי הייטק, אמנים, מנחי קבוצות, אנשי קהילה חינוך. החיבור בין כישורים מגוונים מאפשר לנו לפתח מענים ייחודיים לקשת רחבה של צרכים. אנחנו שואפים להמשיך להגדיל את המגוון האנושי עוד יותר, וכן מחפשים לשתף פעולה עם אנשים וארגונים נוספים בעלי רוח דומה.
לספר את הסיפור – אנחנו ספינת פיראטים שרוצה לתמוך בהקמתן של ספינות נוספות. אנחנו פועלים כדי לסייע לארגונים לחצות את הנהר מעולם העבודה הנוכחי אל עבר עולם העבודה הבא. אנחנו פועלים כדי לעזור לארגונים לשנות את הדרך בה הם עובדים, ולבנות ארגונים גמישים המבוססים על אמון, ביזור של כוח, ושיתוף פעולה.
הדרך שלנו בטריבונה עוד ארוכה, אנחנו עוד רחוקים ממיצוי הפוטנציאל. אבל הרוח הפיראטית, האהבה שלנו אחד לשניה, והתשוקה שלנו לשנות את העולם, לא יעצרו אותנו מלהמשיך לנסות. מקסימום נצליח.
זוהי קריאה להצטרף לפיראטים של עולם העבודה. תנועה עולמית של ארגונים ואנשים הפועלים להקים מערכות אנושיות יותר, המבוססות על אמון, ביזור של כוח, שיתוף פעולה, תקשורת מיטיבה, והנאה. עזבו את חוף המבטחים המתפשר והבינוני, הרימו עוגן, מתחו מפרש, וצאו לדרך כדי להפוך את מקום העבודה שלכם למקום המאפשר לכם לשנות את העולם.
צידה לעולים על הסיפון:
- קורסים ושירותים של הטריבונה (עברית) – קישור
- סיפורי מקרה דוגמאות של ארגונים חדשניים מרחבי העולם (אנגלית) – Corporate Rebels
- אוסף מאמרים למתחילים (אנגלית) – סקירה על המגמה בעולם, מדריך למתחילים, קבלת החלטות, מקרים מפורטים.
- קהילות מקצועיות (אנגלית) – Liberating Structures, Reinventing Work
- פודקאסטים (אנגלית) – Leadermorphisis, Brave New Work.
- ריכוז של חומרים מרחבי העולם (אנגלית) – "הוראות הפעלה" של ארגונים ועסקים מבוזרים, הפקת אירועים וקמפיינים מרובי משתתפים, מאגרי כלים, ספרים, היבטים משפטיים.
2 מחשבות על “להיות פיראט”
כתבת נפלא. מעורר תקווה ונותן השראה. כבר קיימת התעוררות, ואולי כפי שציינת, היא רק ממשיכה לאורך מאות בשנים, אלא שהגענו לשפל שמאיץ ומאפשר מהפך שיכריח את המסה לצאת להפלגה היות והאדמה רועדת ומאיימת.
מסכים לחלוטין. מציע לכל מי שמרגיש שמתרחש משהו לא נכון, לא להתפשר ולקוות שיהיה טוב, אלא פשוט לקום ולהתחיל לפעול לשינוי.