התכנית להתפתחות הדיאלוג ולשינוי תרבות השיח בקהילה
איך שאנחנו מדברים אחד עם השני הוא התוצר של דרך החשיבה שלנו
ועל זה אפשר להתאמן
החיים בקהילה מזמנים עבורנו חוויות מעצימות ומרגשות וגם התמודדויות לא פשוטות. קהילתיות והחיים בקהילה שונים מחוויות החיים שלא בקהילה. הם קפיצת מדרגה. זוהי שכנות מעורבת עם חברות וערבות הדדית, עם חוויות שרק אנחנו נעבור יחד לאורך הזמן, משולבות ביצירה ועבודה משותפת בניהול היומיומי של חיי הקהילה או היישוב. גם נפלא וגם מורכב.
כשזה נפלא – זה פשוט עובד, וזה כמו קסם.
אבל מה קורה ברגעים שזה לא עובד?
כשנתקלים בחיים עצמם, בדברים לא צפויים, במתח שעולה בינינו עקב דיעות שונות ואי הסכמה?
כמה מהר אנחנו רבים, מתווכחים, כועסים, שונאים, מתנתקים, מסרבים לשתף פעולה?
נופלים לסבך של אי הבנה שבו אנחנו בטוחים שאנחנו צודקים ולא מובנים.
כמה מהר אנחנו מנסים להגיד את מה שחשוב לנו, ובמקום זאת יוצא לנו משהו מאשים ושיפוטי שבגללו אנשים מתרחקים, ובעצם אנחנו לא מצליחים להגיע לחיבור ופתרון?
מה עושים כשהרגשות בפנים מציפים, ואין אפשרות לתת או לקבל הקשבה? אלא יש רק שיח תגובתי, מאין פינג פונג כזה שלא הולך לשום מקום?
שוברים דפוסים שחוזרים על עצמם באמצעות דיאלוג
התכנית לשינוי תרבות השיח בקהילה מבקשת לשנות את האופן שבו אנחנו חווים, מתנהלים ומתנהגים כשמתח עולה. לפרוץ את המחסום הרגיל של אירוע-תגובה-תגובה-תגובה…. ולייצר משהו חדש.
משהו חדש יכול להיווצר כשאנחנו לומדים לדבר את מה שחשוב לנו מבלי להאשים אחרים שהם לא בסדר במה שקורה.
משהו חדש יכול להיווצר כשאנחנו לומדים כיצד להקשיב:
– להקשיב לעצמנו, למה מתחולל בתוכי, לדעת לקבל ולשיים את הרגשות והצרכים שלי באופן בהיר ובצורה חיובית.
– להקשיב לאחרים באופן שיודע למצוא את החמלה במה שאחרים חווים, לא לחשוב שאני או הם לא בסדר, ועל ידי כך להישאר בחיבור, להתמיר דמויות אויב ולזכות בחוסן רגשי אישי ומשותף.
ובאמצעות הכלים הנכונים לדעת שיש דרך נוספת, שמחפשת לתת מענה לכמה שיותר צרכים.
איך מגיעים לשם? מתרגלים הקשבה ודיאלוג בפעימה קבועה ושוברים הרגלים ישנים
תרגול קבוע של מיומנויות דיאלוג והקשבה בקהילה הם מפתח ליצירת חיבוריות בקהילה, לחיזוק היחסים, מאפשר לימוד משותף של מיומנויות תקשורת מיטיבה ויוצרת שינוי אישי וקהילתי.
ממפגש למפגש נלמד ונתנסה. נבין איך מדברים בגוף ראשון על מה שחשוב לי וגם מחזיקים אחריות ביחס לזה, איך מקשיבים לעצמי ולאחרים בצורה שמעוררת אמפטיה ומוציאה אותנו מתקיעות אל משהו חדש וגם פרקטי.
התכנית מציעה כבסיס 5 מפגשי תרגול של פרקטיקה הנקראית "מעגל הקשבה" (Council Circles) ועוד 5 מפגשי לימוד והתנסות מעשית בגישת התקשורת המקרבת (Nonviolent Communication).
שני הכלים הדיאלוגיים הללו חוברים יחד ליצירת שינוי פנימי בכל אחת ואחד ושינוי קולקטיבי משותף.
בימים שבהם השונות הטבעית שלנו רק הולכת וגדלה עקב ריבוי האפשרויות והדיעות, שבהם ההקשבה והדיאלוג הם מצרך נדיר בעולם מהיר וקדחתני, התכנית הזו מבקשת לשנות את הדפוסים האוטומטיים שרכשנו מגיל צעיר ולייצר עבורנו הרגלים חדשים – מיטיבים.
נעים מאוד
אני ענבר. אני אוהבת להקשיב לא.נשים ולעזור לא.נשים להקשיב לעצמם, בצורה שמאפשרת לתוצאות חדשות להיווצר.
אני מחזיקה מרחב עבור א.נשים לנהל שיחות משמעותיות שמובילות לשינוי, לעבור תהליך, להתפתח דרך ומעבר למתחים וקונפליקטים במרחבים השונים, ולמצוא ביחד דרכים משמעותיות וכיפיות לשתף פעולה – בבית, בקהילה, בעבודה ובארגון.
מוזמנים לפה לקרוא עוד